Foto: Maiken Kestner

Om dette arrangement

Tid
18:45 - 20:05
Pris
Gratis
Køb billet(ter)
Aftenhygge

Forfattersamtale: Enheduana v/Sophus Helle

03.11.22
Øens Litteraturservice og Ærø Folkebibliotek præsenterer årets sidste forfattermøde med intet mindre end verdens første forfatter, Enheduana - ved oversætter Sophus Helle.

 For over 4300 år siden var Enheduana højestepræstinde og kongedatter i det område, vi i dag kalder Irak, hvor hun skrev hymner til Inana, den sumeriske gudinde for krig, kærlighed og paradokser.

Sophus Helle vil læse op og give os et indblik i Enheduana og sit oversætterarbejde i samtale med Julie Gufler.

Sophus Helle (f.1993) er oversætter og kulturhistoriker, specialiseret inden for oldtidens verdenslitteratur med særlig fokus på de babylonske eposser. 

Han har oversat eposset Gilgamesh og den sumeriske forfatter Enheduanas digte til både dansk og engelsk, derudover er han postdoc-studerende ved Freie Universität Berlin og skriver for Weekendavisen og Politiken Historie.

Enheduana er den første navngivne forfatter, vi kender til. Som højestepræstinde i Ur i det 23. århundrede f.Kr., herskede Enheduana fra sit tempel over det åndelige og politiske liv i byen, indtil hun en dag blev overfaldet af oprøreren Lugal-ane og smidt ud af byen. Ydmyget og i eksil begyndte hun at forfatte sit værk, som en sang, et råb eller et langdigt om hjælp til gudinden Inana.

Enheduanas digte behandler emner, der stadig er lige så relevante i dag, som de var da de blev skrevet for fire årtusinder siden: eksil, krig, køn og naturens voldsomme kræfter.

Arrangementet er støttet af Statens Kunstfond.