Om dette arrangement

Tid
18:30 - 20:00
Pris
Gratis
Bibliotek
Target
For alle
Køb billet(ter)
Aftenhygge

Mellem løgn og overlevelse - Foredrag med Birgithe Kosovic om Erik Scavenius

06.04.22
Var Erik Scavenius, som ledede regeringen under besættelsen, danmarkshistoriens største landsforræder eller nationens frelser....

I foredraget MELLEM LØGN OG OVERLEVELSE spørger jeg, om Erik Scavenius, som ledede regeringen under besættelsen, var danmarkshistoriens største landsforræder eller nationens frelser. Og hvordan forholder vi os til ham i dag? Kom på rejse med tilbage i tiden, hvor vi møder Scavenius som menneske og som leder af regeringen gennem en række højdepunkter i hans private og politiske liv.

I "Den inderste fare"  møder vi ham både som politiker og som ægtemand i en udmarvende ægteskabskamp. Hans ja til at lede samarbejdet med tyskerne vækker gamle konflikter med hans kone til live, og krigens spørgsmål bliver også hans egne: Hvor meget af sin frihed skal man opgive for freden? Og hvor meget af sin fred skal man ofre for friheden? Hvad er integritet, og hvad er underkastelse? Konflikten bliver sat på spidsen, da han forelsker sig i en 27 år yngre korsetsyerske. Men hvem er denne kvinde, som tilsyneladende ikke har nogen skrupler ved at nærme sig ham, den forhadte?

'Den inderste fare' er ikke kun en roman om at kæmpe for sin menneskelighed. Den handler om et Danmark, der bevæger sig fra enevælde til demokrati. Om dannelse og om det fællesskab, der skal samle os. Om værdier og hvem vi er - også i dag. Scavenius svarer. Som politiker i krig. Som ægtemand i utroskab og dyb forelskelse. Og som det menneske, vi alle er, der kæmper med at få tilværelsens store regnskab til at gå op.

’Den inderste fare’ vandt Politikens Litteraturpris 2018. Birgithe Kosovic (f. 1972) fik sit gennembrud med romanen ’Det dobbelte land’, som vandt Weekendavisens Litteraturpris 2010, DR's Romanpris 2011 og Danske Banks Litteraturpris 2011, og hun modtog i 2012 Statens Kunstfonds tre-årige arbejdslegat.

Materialer