Om dette arrangement

Tid
18:45 - 20:15
Pris
Gratis
Køb billet(ter)
Kunst og kultur

Angst – et eksistentielt grundfænomen

18.01.24
Foredrag ved phd. Kasper Lysemose i samarbejde med Ærø Folkeuniversitet.

‘Frygt er frygt for noget; angst er angst for intet’. Sådan har vi siden Kierkegaard og Heidegger lært at bestemme den eksistentielle angst. Men hvad vil det sige at være angst for intet?

Vi vil i foredraget undersøge angstens gåde – men med udgangspunkt i frygten. I frygten står vi overfor noget truende, der tvinger os ind i alternativet mellem angreb eller flugt – ‘fight or flight’. Angsten, derimod, er frygtløs. Den er en tøven før det går løs, hvor vi modigt befinder os i selskab med vores eget intet: døden. I den ånd skrev Kafka ikke bare at ‘mit væsen er angst’, men også at ‘mit liv er en tøven før fødslen’.

I en terrorens tid, hvor individets alarmberedskab er på overarbejde og politikken ikke er meget mere end krisehåndtering – ja, hvor kloden samlet set synes at være på katastrofekurs – er der visselig nok at frygte. Men desto mere grund er der til at stoppe op og besinde sig på, hvad vi i grunden flygter fra.

Kasper Lysemose vil efter foredraget give eksempler på tekster som kan læses og diskuteres i bibliotekets nye læsekreds. Læsekredsen mødes på Ærøskøbing bibliotek 3 gange i løbet februar- maj. Datoerne bliver meldt ud på et senere tidspunkt. Man kan tilmelde sig til læsekredsen efter foredraget.

Foredraget er arrangeret i samarbejde med Ærø Folkeuniversitet.

 

OBS. Når der er foredrag på Ærøskøbing bibliotek, er der ikke adgang til børneafdelingen, wc samt computerne